ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ: НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК
(електронний науковий журнал)

ISSN(онлайн): 2522-1752

ТИПОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ У ЄДИНОМУ СВІТОВОМУ КІБЕР-ПРОСТОРІ: МІГРАЦІЙНИЙ АСПЕКТ

Автор:

Оліфіренко Лілія Дмитрівна , Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Самойлович Анастасія Геннадіївна , Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Мова статті: англійська

Анотація:

У статті розглянуто вплив інформатизації суспільства на складові розвитку міжнародного та вітчизняного ринку праці, виділено основні типологічні особливості ринку праці України. Проаналізовано динаміку зайнятості та безробіття протягом 2010-2018 рр. Розглянуто проблему трудової та освітньої міграції, їх вплив на національну економіку. Зроблено акцент на появі нових форм та видів зайнятості, їх функціонування та розвиток в сучасних умовах, розглянуто переваги та недоліки, які мають нові форми та види зайнятості. Запропоновано шляхи переходу до інноваційної моделі розвитку економіки у аспекті зайнятості, серед яких: розвиток нових галузей економіки, притаманних постіндустріальному та інформаційному періоду, інвестування у розвиток освіти впродовж життя, наукові дослідження та економіку знань щодо інформаційного забезпечення та аналізу структурних зрушень на ринку праці з метою прогнозування процесів та тенденцій зайнятості країн в економічній інтеграції з Україною.

Ключові слова:

ринок праці; зайнятість; інформаційне суспільство; атипові форми зайнятості; економіка знань; безробіття; глобалізація; відтік робочої сили; еміграція

Список використаних джерел:

1. Основні показники ринку праці у 2010-2018 роках URL: http://www.ukrstat.gov.ua/

2. Міграція в Україні: наскільки проблема масштабна? URL: https://www.radiosvoboda.org/a/donbas-realii--mihracija/29826553.html

3. Про пріоритети розвитку співробітництва України з ЄС URL: https://www.niss.gov.ua/en/node/224

4. Аналітична доповідь до Щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році». – К. : НІСД, 2018. – 688 с.

5. Українське суспільство: міграційний вимір: нац. доповідь. – К. : Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи, 2018. – C. 13-14.

6. Людський розвиток в Україні: інституційне підґрунтя соціальної відповідальності: кол. моногр. / за ред. Е.М. Лібанової. – К. : Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи, 2017. – 368 с.

7. Оліфіренко Л. Д. Методичні підходи до визначення ефективності інституціональних змін державного регулювання розвитку корпоративних структур. Проблеми і перспективи економіки та управління: науковий журнал. 2015. № 1(1). С. 205-213.

8. Оліфіренко Л. Д. Структурні зв’язки інституціонального механізму регулювання розвитку суб’єктів господарювання. Економічний часопис-ХХІ: науковий фаховий журнал. 2015. № 155(11-12). С. 51-54.

9. Людський Розвиток в Україні. Інноваційні Види Зайнятості та перспективи їх розвитку (кол. моногр.) / за ред. Е.М. Лібанової; Ін-т демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України. – К., 2016. – 328 с. 

Завантажити