ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ: НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК
(електронний науковий журнал)

ISSN(онлайн): 2522-1752

СЕГМЕНТИ ФІНАНСОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ ТА ЇХ ОСОБЛИВОСТІ

Автор:

Березинський Ігор Володимирович , Чернігівський національний технологічний університет, м. Чернігів, Україна

Мова статті: українська

Анотація:

В статті досліджуються сегменти фінансового ринку та їх особливості шляхом проведення порівняльного аналізу у складі фінансового ринку України, який розглядається як загальне поняття, в класифікаційному аспекті, так і с точки зору функціонування кожного сегменту зокрема. Проведені дослідження дозволяють створити комплексну модель, яка враховує якісні характеристики кожного сегмента фінансового ринку. В моделі кожен сегмент фінансового ринку розглядається як окремий сектор. Роль та функціонування фінансового ринку розглядається як в контексті взаємодії із зовнішнім середовищем, так і на національному рівні. Формування та розвиток кожного сегменту розглядається з точки зору попиту та пропозиції. Сегментація фінансового ринку дозволяє сформувати фінансові активи. В залежності від їх класифікації та наповнення проведено дослідження фінансових ринків за певним типом. В якості особливого і пріоритетного різновиду фінансового ринку визначено ринок цінних паперів. Проведений аналіз дав змогу встановити, що здійснення операцій на фінансовому ринку передбачає як безпосередню купівлю-продаж фінансових активів, так і укладення контрактів, які визначають право або зобов’язання власника такого контракту купити або продати певний фінансовий актив у майбутньому. Тому аналіз фінансових ринків перш за все необхідно проводити, розділяючи інструменти ринку за походженням на базові та похідні. За результатами аналізу запропоновано створенням привабливої моделі для суб’єктів фінансового ринку. Доведено, що визначення можливого типу регулювання фінансового ринку України має здійснюватися у відповідності зі сталими підходами: або шляхом створення мегарегулятора, в якості якого може бути новостворений орган або наділений відповідними повноваженнями діючий орган, або шляхом використання інтегрованого типу регулювання, де розподілені повноваження між органами, які регулюють небанківські фінансові інститути, Національним банком України як органом банківського регулювання і нагляду, або запровадженням двох окремих органів регулювання.

Ключові слова:

фінансовий ринок; сегмент; сектор; попит; пропозиція; фінансові актив; ринок цінних паперів

Список використаних джерел:

1. Долінський Л.  Ринок  рейтингових  послуг: реалії та  перспективи  розвитку: наукова стаття / Л.  Долінський. – Київ: Національне рейтингове агентство «Рюрік», 2010. – С. 1. 

2. Береславська О.  Дисбаланси валютного ринку України / О.  Береславська // Вісник. 2013. – № 3. – Київ : НБУ, 2013. – С. 3–8.

3.Річні звіти Нацкомфінпослуг / Матеріали офіційного сайту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://nfp.gov.ua/content/richni-zviti-nackomfinposlug.html.

4. Національна рада реформ схвалила Комплексну програму розвитку фінансового сектору України до 2020 року [Електронний ресурс]: Національний банк України 18 травня 2015 року прес - реліз // Офіційний сайт Національного банку України. – Режим доступу : http://www.bank.gov.ua/control/uk/publish/printable_article;jsessionid=3967038D52CB3A3B913FB09901C 96560?art_id=17379643&showTitle=true.

5. Аналітичні дані щодо розвитку фондового ринку / Матеріали офіційного сайту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.nssmc.gov.ua/fund/analytics. 

Завантажити